РЕЦЕПТА ЗА ФРЕНСКИ БЯЛ ХЛЯБ С ПРЕСНИ ПОДПРАВКИ ОТ МАЙСТОР ПЕКАР - КулинАРТница

РЕЦЕПТА ЗА ФРЕНСКИ БЯЛ ХЛЯБ С ПРЕСНИ ПОДПРАВКИ ОТ МАЙСТОР ПЕКАР

Рецепти

Начин на приготвяне:

Опара
1/3 от брашното сложете в купата където ще замесвате. Добавете захарта. Всичката мая и 300 мл вода ги смесете и ги добавете към брашното в купата. Разбъркайте сместа до еднородна рядка смес и завийте купата с една кърпа като поставите на непроветриво и топло място за 1,30 – 2 ч. (максимално за 24 часа). Разтопете маслото на водна баня. Нарежете на ситно подправките.

Тесто
След това, като сте изчакали опарата, в останалата вода разбъркайте солта и я добавете в
купата. Постепенно добавяйте и останалото брашно като замесвате тесто. Тъй като всяко брашно по различен начин поема водата, при необходимост добавете, ако тестото е много меко (рядко) брашно или ако напротив е много твърдо (сухо), малко вода. Добавете нарязаните подправки. Тестото трябва да бъде еластично и средно меко. Не месете повече от 10 – 15 минути – тестото както казват се „изморява”. Накрая когато сместа ви е станала тесто добавете на малки порции разтопеното масло, като го премесете с тестото. След като сте готови покрийте купата с тестото с кърпата и оставете да втасва на 1,30 – 2,00 часа. Тестото трябва да се увеличи в обем на два пъти.
След това извадете тестото на работната маса и го разделете на три равни части. Направете кръгли топки от частите и ги оставете покрити с кърпа на 10 – 15 мин. След това оформете три кръгли хлебчета. Намажете тавата с малко олио или на хартия за печене и включете печката на максимум 230 градуса. Разположете хлебчетата на разстояние един от друг поне на 3 см. Поръсете с малко брашно и покрийте с кърпата. Оставете да втасват 25 – 30 минути. Печете до готовност 30 – 35 мин на средно положение на тавата. Когато хлебчетата са готови ги оставете да изстинат на дървена или метална решетка.

Автор на рецептата: Георги Лефтеров – Майстор пекар

Необходими
продукти:

Рецепта за 3 бели хляба

1кг бяло брашно тип 500
12 г прясна мая
600 мл топла 45 градуса вода
Сол 18 – 20 г
Краве масло 80 г
Захар 40 г
Пресни (свежи) подправки от градината: розмарин, босилек, риган, мащерка, чубрица и други.