Аквафаба - Скритият кулинарен герой - КулинАРТница

Аквафаба – Скритият кулинарен герой

Блог

Автор: Карина Делова

Карина Делова е една прекрасна дама, за която здравословното хранене е начин на живот. Тя ще ви представя цял оазис с бленувани вкусове и уникален почерк – полезни съвети, изключително вкусни рецепти и какво ли още не. Запознайте се с това чудно откритие в кухнята – аквафаба – в следващите редове. И, разбира се, завършваме с вкусна рецепта с този герой.

Знаеш ли, че в кухнята ти е скрит кулинарен герой, за който вероятно не подозираш?

И тук можем да сме благодарни на вегетарианската общност, която мен лично не спира да ме изненадва с огромното разнообразие от заместители на редица животински продукти.

Ако се чудиш за какво конкретно ти говоря – това е аквафаба

аквафаба

В последните години тя стана доста популярна, особено в сладкарството .

Както се досещаш наименованието произлиза от латинските думи “аква” и “фаба”, и представлява водата, която е използвана за сваряването на бобови култури. Най-често предпочитана за целта е тази от нахут. Като опции, подходящи са както водата на домашно сварения, така и тази на закупения от магазин (в буркан).

Аквафабата намира същото приложение в кулинарията така както яйчените белтъци. Разбита с миксер, тя има способността да образува гъста пяна. По този начин тя спомага за аерирането на печивата или получаването на по-въздушна смес и притежава емулгиращи свойства.

Намира широко приложение за приготвянето на веган френски макарони, майонеза, като пяна за кафе, целувки, веган сирене, сладолед, печива, мус и други.

Сама по себе си аквафабата не е стабилна.

Затова, ако след разбиване бъде оставена настрана – за час тя отново ще върне течното си състояние. За целта се добавя стабилизатор захар или за предпочитане крем от тартар.

В последно време се дискутира доколко аквафаба е здравословен заместител, заради съдържанието си на сапонини. Това са фитосъединения, разделени в няколко групи. Някои от тях имат хемолитично действие или могат да предизвикат стомашно-чревни смущения. Затова най-добре е както с всяко нещо – да не се прекалява. Но също така те имат много полезни свойства. Имат отхрачващо действие, прекурсори са за синтезата на хормони, имат противогъбично, имуномодулиращо действие и други.

Ако вече си любопитен и готов за експерименти ти споделям и моето първо предложение с аквафаба:

Бадемови бисквитки с аквафаба

Начин на приготвяне:

Смесете в купа първо сухите съставки и след това към тях добавете мокрите. Хомогенизирайте сместта. Оформете бисквитите върху хартия за печене. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 10-15 минути или до златисто.

Необходими продукти:

100 г овесено брашно
50 г бадемово брашно
50 г фино смлени сурови орехи 
50 г натрошени сурови бадеми 
100 г пюре от тиква или сладък картоф
50 г кокосово масло
3 с.л аквафаба
Ванилова есенция 
1 ч.л джинджифил на прах
1 ч.л канела
щипка сол
1 с.л мед по желание